Els aliments ecològics

Com tots sabeu, els aliments ecològics són força més cars que els "normals" (pena d'adjectiu, quan allò normal hauria de ser el menjar natural), és per això que hem de buscar la manera de tenir aliments no tractats amb pesticides ni productes químics. Quan es viu a ciutat això és complicat... és per això que vull parlar-vos de les cooperatives de consum i dels horts cooperatius, són una bona solució tant pels aliments com perquè fomenten una cultura i uns valors de respecte amb la terra i l'entorn.
Aquí a Reus he trobat L'Hortiga, http://www.hortiga.org/ i n'estic molt satisfeta amb el funcionament i els resultats, us animo a que busqueu cooperatives similars.

He volgut incloure també, un recull de receptes que vaig començar quan la meva filla era molt petita amb la idea (absurda) que, potser li faria gràcia quan fos gran..., amb tot el meu amor per l'Alícia.

diumenge, 18 de setembre del 2011

Pa blanc a les fines herbes


- 320 ml. d’aigua o llet
- 2 cullerades d’oli d’oliva
- 1 culleradeta i mitja de sal
- 2 cullerades de sucre
- 600 grams de farina de força
- 5,5 grams de llevat de forner sec
- 3 cullerades de fines herbes

Amb panificadora:
Posem l’aigua o la llet al recipient de la panificadora, afegim l’oli, la sal i el sucre i ho cobrim be amb la farina, hi posem escampat per sobre el llevat (s’ha d’anar amb compte que el llevat no toqui els líquids ni la sal). Quan la màquina avisi hi afegim les fines herbes.
Escollim el programa de pa esponjós i marquem 1 kg. de pes, torrat mig. Triga aproximadament 3 hores i mitja.

Mètode tradicional:
Preparant la massa
Posa la farina, les herbes i la sal en un bol. Cal barrejar el llevat amb l’agua tèbia (sense que passi dels 40º, això faria malbé el ferment viu) i l’oli. S’ha de fer un forat al centre de la farina, i abocar el preparat de llevat, remenant a fons amb les mans fins aconseguir que la massa es desenganxi del bol. En cas que estigui tova o humida pots afegit una mica més de farina, si en canvi està seca pots humitejar-la una mica amb aigua.
Amassant
Col.loca la massa en una superfície enfarinada. Cal amassar amb força 15 minuts. Per fer-ho subjecta la massa amb una ma i, amb el palmell de l’altre, estira-la estenent-la fins  que comenci a trencar-se. Doblega-la sobre ella mateixa alhora que la gires lleugerament (un parell de cops). Cal repetir aquests moviments durant 15 o 20 minuts.
Estarà a punt quan estigui suau al tacte i no s’enganxi.
Primera fermentació
Renta el bol i pinta’l suaument amb oli, introdueix-hi la massa. Tapa-ho amb film transparent per tal de mantenir la humitat, i deixa-ho fermentar fins que el seu volum s’hagi duplicat (aprox. 1 hora o més ). El punt just és quan la pressionem amb el dit i la petjada desapareix molt a poc a poc.
Segon amassat
Posa la massa en una superfície llisa i mentre fas una suau pressió amb el  palmell de la ma, amassa en sentit circular, doblegant les vores cap el centre uns quant cops. Quan hagis aconseguit una forma arrodonida, dona-li la volta al pa deixant els plecs a la base.
Cobreix-lo amb un drap ben net i deixa-ho reposar 10 o 15 minuts. Repeteix de nou l’amassat per tal d’arrodonir-lo de nou.
Segona fermentació
Es fa per tal que el pa quedi esponjós. Col.loca el pa sobre una superfície enfarinada i tapa-ho amb un drap sec. Deixa-ho fermentar en en un lloc càlid uns 50 minuts.
Els temps de fermentació és sempre aproximat, depèn de la temperatura de l’ambient i de la humitat.
Fornejant
Posa el forn a 230º. Per tal de tenir una atmosfera humida cal posar un recipient amb aigua calenta a la part baixa del forn.
Una cop el pa hagi pujat cal fer-li una incisió poc fonda en la superfície amb un ganivet esmolat, per tal que es faci la crosta. Posa el pa al forn i pulveritza’l amb aigua. El vapor és fonamental per aconseguir una bona crosta.
Passats 20 minuts, (el pa continua creixent), cal treure el recipient amb agua del forn. Continua coent el pa 15 o 20 minuts més, baixa la temperatura a 200º i segueix fornejant fins que el pa sigui cuit (ho estarà quan li donem un copet amb els dits i soni buit).
Cal deixar-lo refredar sobre una reixeta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada