Els aliments ecològics

Com tots sabeu, els aliments ecològics són força més cars que els "normals" (pena d'adjectiu, quan allò normal hauria de ser el menjar natural), és per això que hem de buscar la manera de tenir aliments no tractats amb pesticides ni productes químics. Quan es viu a ciutat això és complicat... és per això que vull parlar-vos de les cooperatives de consum i dels horts cooperatius, són una bona solució tant pels aliments com perquè fomenten una cultura i uns valors de respecte amb la terra i l'entorn.
Aquí a Reus he trobat L'Hortiga, http://www.hortiga.org/ i n'estic molt satisfeta amb el funcionament i els resultats, us animo a que busqueu cooperatives similars.

He volgut incloure també, un recull de receptes que vaig començar quan la meva filla era molt petita amb la idea (absurda) que, potser li faria gràcia quan fos gran..., amb tot el meu amor per l'Alícia.

dissabte, 16 de juny del 2012

Pa d'espelta i ceba


Massa mare
- 100 ml. d'aigua
-100 grams de farina de força
- 1 culleradeta de sucre
- 10 grams de llevat fresc

Massa
- 250 ml. d'aigua
- 250 gr. farina de força
- 250 gr. de farina d'espelta
- 1 ceba gran
- 1 cullerada de sal
- 1 culleradeta de matafaluga (en gra)
- 1 culleradeta de comí en pols

En panificadora
Comencem per fer la massa mare, posant l'aigua, el sucre, la farina i el lleva esmicolat. Programa de massa (15 minuts) un cop acabat apaguem la màquina i ho deixem reposar fins que dobli el volum i surtin bombolles (aprox. 45 minuts).
Mentrestant  tallem la ceba ben petitona, la posem en una safata i l'assequem al forn (amb aire)a 75º.
Ara posem a sobre de la massa mare l'aigua, les farines, la sal i el comí. Programa d'amassat (1'50 minuts), quan avisi per afegir ingredients posem la ceba i la matafaluga. Un cop acabat el programa traiem la massa i la posem sobre una superfície enfarinada, li donem forma i la trasl.ladem a la safata que posarem al forn, li fem 3 talls amb una ganiveta ben esmolada, ho tapem amb un drap de cotó i ho deixem reposar fins que dobli el volum. Ho enfornem al forn preescalfat a 220º 35 minuts. Cal posar un recipient amb aigua calenta a la part inferior del forn per  tal de crear humitat perquè la crosta sigui més cruixent.

Tradicional.
Comencem per fer la massa mare, posant l'aigua, el sucre, la farina i el lleva esmicolat en un bol i ho treballem amb la batedora de varilles, ho tapem amb un drap i ho deixem reposar fins que dobli el volum i surtin bombolles (aprox. 45 minuts).
Mentrestant  tallem la ceba ben petitona, la posem en una safata i l'assequem al forn (amb aire)a 75º.
Ara posem en un recipient la massa mare l'aigua, les farines, la sal i el comí, la ceba i la matafaluga, ho treballem durant 10 minuts i ho deixem reposar tapat 20 minuts, tornem a treballar-ho 10 minuts més i la deixem reposar de nou,  la posem sobre una superfície enfarinada, li donem forma i la trasl.ladem a la safata que posarem al forn, li fem 3 talls amb una ganiveta ben esmolada, ho tapem amb un drap de cotó i ho deixem reposar fins que dobli el volum. Ho enfornem al forn preescalfat a 220º 35 minuts. Cal posar un recipient amb aigua calenta a la part inferior del forn per  tal de crear humitat perquè la crosta sigui més cruixent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada